Președintele Comisiei CONT se opune numirii lui Pașcu comisar UE interimar din cauza costurilor – DOCUMENT

Președintele Comisiei CONT se opune numirii lui Pașcu comisar UE interimar din cauza costurilor - DOCUMENT
Publicat: 06/09/2019, 20:23

„Invitație de a schimba puncte de vedere cu comisarii desemnați interimari doamna Kadri Simson și domnul Ioan Mircea Pașcu pe 11 septembrie 2019

Dragă domnule președinte,

Prin e-mailul din 4 septembrie 2019, the Chair of the Conference of Committee Chairs a invitat șefii de comisii să participe la o întâlnire a Conferinței șefilor de comisii pe 11 septembrie 2019. Cu regret, notificarea într-un termen scurt a făcut imposibil pentru comisii să discute chestiunea în mod detaliat. Cu toate aceastea aș vrea să ridic o serie de chestiuni, în calitatea mea de președinte al Comisiei CONT.
Dacă îmi amintesc corect, Conferința Președinților din 11 iulie 2019 a decis că cei doi comisari desemnați să îi înlocuiască pe cei care au demisionat să se prezinte în fața Conferinței președinților de Comisii într-un format simplificat. Pe 12 iulie, Președintele Comisiei a informat Parlamentul European asupra deciziei de a nu le aloca acestora portofolii din cauza timpului scurt al mandatului rămas.

Audierea prevăzută să aibă loc pe 17 iulie în Conferința președinților de Comisii a fost amânată. Acum este propus de a simplifica procedura organizând un simplu schimb de opinii în cadrul ședinței Conferinței președinților de Comisii din 11 septembrie”, se arată în scrisoarea transmisă de președintele Comisiei CONT, obținută de MEDIAFAX.

Monica Hohlmeier precizează că a avea comisari europeni interimari pentru o perioadă atât de scurtă ar implica costuri de un milion euro pentru fiecare comisar.

„Vă rog să îmi dați voie să îmi exprim îngrijorarea în privința acestei proceduri: Din punctul de vedere al Comisiei de control bugetar, ocuparea postului vacantat fără alocarea unei responsabilități specifice și doar pentru câteva săptămâni nu poate fi justificată din punct de vedere al administrării financiare. Potrivit unei declarații a președintelui Comisiei Europene în mass-media, costurile pentru ocuparea celor două poziții vacante până la finalul mandatului ar fi de un milion de euro pentru fiecare comisar. Costurile sunt disproporționate având în vedere, în primul rând, perioada scurtă a mandatului, în al doilea rând lipsa unui portofoliu și, în al treilea, anunțul președintelui CE potrivit căruia Comisia nu va prezenta nicio nouă propunere până la finalul mandatului. Din perspectiva banilor contribuabililor, numirea noilor comisari europeni la acel moment și în aceste circumstanțe nu poate fi aprobată”, conchide sursa citată.

În urmă cu două luni, audierea lui Ioan Mircea Pașcu în Conferința Președinților de Comisii Parlamentare, a fost amânată deoarece unul dintre forurile legislative nu are încă un președinte ales, au spus surse europene, pentru MEDIAFAX. Pe agenda plenul PE de joi nu figurează vot pentru validarea lui Pașcu.

Pe 12 iulie, Jean-Claude Juncker a transmis că propunerile de comisari europeni interimari, Ioan Mircea Pașcu și Kadri Simson, competente pentru a ocupa acest post, nu vor avea alocate portofolii specifice în Executivul european.

Pe 8 iulie, Consiliul Uniunii Europene a respins propunerea lui Jean-Claude Juncker de a transfera unor comisari în funcții atribuțiile Corinei Crețu și lui Andrus Ansip, după ce aceștia au preluat mandate de eurodeputați.

Andrus Ansip a deținut portofoliul Pieței Unice Digitale iar Corina Crețu pe cel al Politicilor de Coeziune.

Președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat, într-un mesaj pe Twitter, că va prezenta marți componența Colegiului comisarilor europeni. Din partea României au fost propuși pentru această poziție Rovana Plumb și Dan Nica.

Pe 20 august, premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere la Bruxelles cu președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Șeful Executivului i-a transmis președintelui ales al CE că România este interesată de portofoliile transporturi, energie și mediu pentru funcția de comisar în viitorul Executiv european, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Monica Hohlmeier – scrisoarea către președintele PE by Gandul.info on Scribd

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Legea care intră în vigoare în România. Se pedepsește cu închisoare de la 1 an...
Locurile în care n-ai voie să parchezi niciodată. Riști amenzi mari
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×